Rozpoczął się 15. Festiwal Smaku
W 15. edycji Festiwalu Smaku wystartowało 25 kieleckich restauracji, a także z Włoszczowy, Końskich, Chęcin, Morawicy, Górna i z Buska-Zdroju.
„Chcemy wypromować nowe restauracje oraz przyciągnąć ludzi do lokali także w tygodniu. Polacy są przyzwyczajeni do wychodzenia z domu i odwiedzania restauracji przeważnie w weekendy. Staramy się zmienić te nawyki” – podkreślił Tolewski.
Przez pięć dni (od poniedziałku do piątku) restauracje biorące udział w imprezie proponują festiwalowe dania w tej samej cenie: przystawka i danie główne 49 zł, deser 22 zł, a drink 15 zł.
„Festiwalowa kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Jest sporo dań kuchni włoskiej, azjatyckiej i orientalnej. Są również akcenty kuchni polskiej. Dużo restauracji w menu ma jedno danie, z np. kuchni irlandzkiej, a drugie np. z hiszpańskiej. Klienci, którzy wybiorą się w tym tygodniu do tych restauracji, będą mieli w czym wybierać” – zapewnił organizator imprezy.
Zaznaczył, że Festiwal Smaku nie ma formuły konkursu. „Nie wyłaniamy najlepszych restauracji. To goście mają zadecydować, w którym lokalu im najbardziej smakowało. Zależy nam przede wszystkim na promocji świętokrzyskich restauracji, aby były częściej odwiedzane przez klientów” – powiedział Tolewski. (PAP)
Autor: Janusz Majewski
maj/ joz/